Nyheder

Her kan du læse, hvad der sker af nye tiltag i forbindelse med 'Giv en pige ret' eller KULU's andre aktiviteter, der ligger i forlængelse af vores arbejde for at forbedre vilkårene for de mange maliske piger og unge kvinder, der lever et liv uden rettigheder.

KULU nyheder
Du kan finde mange flere nyheder om KULU's arbejde for kvinder i ulandene (herunder bl.a. vores projektarbejde i DR Congo), nyheder indenfor køn og klima arbejde, nyheder i kampen for at få sat kvinder og kvinderettigheder på de mange FN dagsordener, nyheder om KULU's fortaler virksomhed i udlandet m.m. på vores hjemmeside:

Flere KULU Nyheder

Desuden udgiver vi tre-fire gange om året et nyhedsbrev, som sætter fokus på kampagnen 'Giv en pige ret'. Tilmeld dig 'Giv en pige ret'-nyhedsbrevet ved at sende os en mail på: Denne emailadresse er beskyttet mod programmer som samler emailadresser. Du skal aktivere javascript for at kunne se adressen.


2015


Mange måder at indsamle indsamle på
Anne Marie Bakke, kampagneambassadør og præsident for Soroptimist International Danmark fortæller om Soroptimisternes indsamling til Giv en pige ret-kampagnen.


Historier om fødselsattester - i Mali
Musonet koordinator Djènèba SISSOKO har indsamlet vidnesbyrd fra familier i Narena om, hvad fødselsattesterne betyder for den.


2015: Skrøbelig fremgang for pigers og kvinders status i Mali
Kulu fortsætter samarbejdet med MUSONET for at skaffe civile papirer til piger og kvinder i Mali, men årtiers fremgang er i fare, grundet konflikten i det nordlige Mali og klimaforandringerne. Her er en status og nogle fakta.


2014

Piger fik ret sidste skoledag
Sidste skoledag blev fejret i Narena ved at uddele fødselsattester og identitetskort til et nyt hold piger, så de er sikret ret til at blive i skolen. En række officielle og religiøse repræsentanter udtrykte deres støtte til pigernes uddannelse.


Bekymring over nye kampe
Det er med dyb bekymring, at vi i KULU har fået rapporterne om fornyede kampe i det nordlige Mali. Kampene har ikke direkte berørt hverken vores eller vores samarbejdspartner MUSONETs arbejde i Mali, men de har sat en streg under, hvor skrøbelig situationen er i landet.


Misinformation om Malibistand
”Mali-bistand for en halv milliard blev spildt” var overskriften på en artiklel i Poltiken fredag d. 11. april. I stedet er bistanden havnet i de forkerte lommer, lød det. Men artiklens konkluseion er direkte forkert og samtidig rammer den ved siden af de vigtigste problemer.


FEMNET-Mali hedder nu MUSONET
KULU's samarbejdspartner FEMNET-Mali har skiftet navn til MUSONET. Det nye navn betyder det samme som det gamle, bare på det lokale sprog bambara.


De næste piger får ret - måske af Danmarks ambassadør
KULU's partner MUSONET er lige nu ved at forberede den næste ceremoni med uddeling af fødselsattester og skoleidentitetskort. Danmarks ambassadør i landet har udtrykt interesse for at være med til ceremonien, så måske får pigerne i Narena ret med helt officiel dansk anerkendelse.


Fejring af "Giv en Pige Ret" i Narena
"Giv en Pige Ret"- kampagnen blev fejret da KULU's forkvinde Janice G. Førde var på besøg i Narena, en af de landsbyer i Mali, hvor programmet har delt identitetskort ud.


2013

UNICEF: Hvert tredje barn har ingen rettigheder, de eksisterer ikke
Næsten 230 millioner af verdens børn under fem år eksisterer ikke officielt. Det svarer til hvert tredje barn under fem år. Det høje tal stammer fra UNICEF’s nyeste rapport, som de lige har udsendt. Men for KULU er det ikke nye tal.


Stop vold mod kvinder: 16-dages kampagnen mod vold mod kvinder
Hos KULU mener vi ikke, at det kan være rigtigt, at så stor en del af verdens kvinder lever under voldelige forhold eller i frygt for at blive udsat for vol. Derfor siger vi STOP vold mod kvinder og bakker om om den internationale 16-dages kampagne mod vold mod kvinder.


Tema artikel om vold mod kvinder: Har kvinder de rettigheder, de har ret til?
Ifølge en række menneskerettighedstraktater og internationale konferenceaftaler bør kvinder have de samme rettigheder som mænd. De officielle traktater er udført for at stoppe kønsdiskrimination og kønsbaserede rettighedskrænkelser. Sådan fungerer det bare ikke i virkeligheden.


Tema artikel om vold mod kvinder: Emeraude trodsede alle odds: Fra voldtægtsoffer til lokalpolitiker
En af de kvinder, der har oplevet brutaliteten og ydmygelsen ved en voldtægt, er Emeraude Mumate Zawati. Som 14-årig blev hun voldtaget af en magtfuld mand i hendes by. Men Emeraude Mumate Zawati trodsede alle odds: I dag er hun lokalpolitiker og forkæmper for kvinders rettigheder


Tema artikel om vold mod kvinder: Voldtægter er et fysisk overfald, et psykisk overgreb og et våben i krig
Voldtægter er ikke kun et fysisk overfald, der kan lede til uønskede graviditeter eller smitte med seksuelt overførte sygdomme. Det er også et psykisk overfald på de kvinder det går ud over. Men massevoldtægter bliver også brugt som et våben i krige og konfliktsituationer.


Piger har muligvis ret til uddannelse - men det betyder ikke, at de får den
39 millioner piger mellem 11 og 15 år verden over går ikke i skole, selvom de har ret til det, og 75 millioner piger kommer hverken i grundskole/ primary school eller gymnasieskole/ secondary school. Det fastslår Plans ’Because I am a Girl’ rapport fra 2012.
I anledning af Pigens Dag bliver der verden over sat fokus på pigers mulighed for at få en uddannelse, deres ret til at gå i skole og ikke mindst de mange udfordringer, der er forbundet med pigernes mangel på skolegang og uddannelse. FN’s børnekonvention indeholder hele to artikler, der giver alle verdens børn ret til gratis og kvalifikationsudviklende undervisning af en vis standard. Alligevel er det langt fra alle børn, der får den undervisning, de har krav på. Værst ser det ud for pigerne, der generelt prioriteres lavest i mange af verdens lande.
Læs mere


KULU har underskrevet Pige Deklarationen
The Girl Declaration består af fem mål for, hvordan vi kan skabe et bedre, sundere og mere inkluderende liv for unge piger i fremtiden og bekæmpe fattigdom i verdens fattigste lande. De fem mål er: uddannelse, helbred, tryghed, økonomisk sikkerhed og statsborgerskab.
Læs mere


700 piger har fået ret i 2013
Det var med store smil og glæde, at FEMNET-Mali den 28. juni 2013 kunne overrække yderligere 300 unge kvinder deres fødselsattester. Hermed har KULU og FEMNET-Mali haft glæden af at kunne uddele 700 fødselsattester alene i 2013, og samlet set har projektet `Giv en pige ret´sikret, at hele 1.300 piger og unge kvinder har fået papir på, at de officielt eksisterer
Læs mere


Fødselsattester er også nødvendige for de ældre piger
9. april uddelte FEMNET-Mali identitetspapirer til 200 piger der går i 9. klasse i Naréna, Mali, og som skal starte på gymnasiet.
Pigerne skal bestå en eksamen for at kunne komme i gymnasiet, men uden en fødselsattest og identitetskort kan pigerne ikke få adgang til eksaminationslokalet.

Læs mere


2012

100 piger kommer i skole
I september (2012) uddeler FEMNET-Mali fødselsattester til 100 piger i Narena, 80 km fra Bamako. Det er to unge kvinder fra FEMNET, der skal stå for uddelingen, som er arrangeret så pigerne kan nå at starte skolegangen i år.
Læs mere


Giv maliske kvinder hjælp til selvhjælp
For os er det en helt naturlig ting, at vi får en identitet, når vi bliver født. Sådan er det ikke for kvinder i Mali.Deres fødsel bliver ikke registreret nogen steder og derfor kan de, når de vokser op, heller ikke få de papirer, der giver dem status og rettigheder i samfundet.Kvindernes U-landsudvalg og kampagnen 'Giv en pige ret' har siden 2008 arbejdet for at give piger og deres mødre i Mali fødselsattester, identitetskort og vielsesattester.
Læs mere


KULU modtager Mathilde prisen 2012
Dansk Kvindesamfund uddeler søndag den 13. maj årets Mathildepris, som gives til kvinder, mænd, organisationer eller andre, der er med til at fremme ligestilling mellem kønnene. I år modtager Kvindernes U-landsudvalg prisen, hvilket vi er meget stolte over.
Læs mere


FEMNET lancerer ny klima hjemmeside
Det afrikanske netværk for kvinders udviklings og kommunikation, FEMNET, har lanceret hjemmesiden Women, Gender and Climate Justice i samarbejde med FEMNET-Mali og Kvindernes U-landsudvalg.
Læs mere


Aggressiv islamisering truer kvinders rettigheder i Mali
I Mali er mere end 85 procent af befolkningen muslimer, traditionelt med liberale holdninger til religiøs praksis og doktriner. Men en mere aggressiv Islam er blevet synlig i det maliske samfund i det seneste tiår. Og efter måneder med debat og demonstrationer blev en ny familielov vedtaget i parlamentet i december 2011.
Læs mere


Vold mod civilbefolkningen i det nordlige Mali
Efter at oprørerne erklærede det nordlige Mali uafhængigt i marts 2012, er der kommet stadige forlydender om overgreb mod civilbefolkningen. Området er svært tilgængeligt, men en rapport fra Human Rights Watch bekræfter nu, at befolkningen, især kvinderne, er ofre for systematisk vold og voldtægter.
Læs mere


Giv en pige ret 8. marts – det nytter faktisk noget!
Seniorkonsulent i Kvindernes U-landsudvalg, Hanne Liveng, er netop vendt hjem fra Mali. Her har hun overværet ceremonier, hvor maliske kvinder og piger har fået overrakt identitetskort, vielsesattester og fødselsattester. Disse attester giver kvinder og piger ret til at stemme og adgang til skolegang. Det betyder også, at kvinder kan optage mikrolån, hvilket giver mulighed for at handle og på den måde forsørge familien.
Læs mere


Familieloven i Mali - en skandale
Malis piger og kvinder har brug for opbakning. Malis nye familielov er et stort tilbageskridt for kvinders og pigers rettigheder. Den er i klar modstrid mod de almindelige principper for lige rettigheder og ikke-diskrimination.
Læs mere

Piger der ikke findes
For os er det en helt naturlig ting, at vi får en identitet, når vi bliver født. Sådan er det ikke for kvinder i Mali.
Op til 98% af de fattige piger mangler en fødselsattest. Det forsøger Kvindernes U-landsudvalg at ændre på med projektet 'Giv en pige ret'
Læs mere


2011


200 piger fik ret
På landet i Mali, hvor pigerne på billedet kommer fra, har kun cirka 2% af de fattige piger en fødselsattest, men i maj 2011 fik 200 piger i landsbyen Narena i Mali deres fødselsattest gennem Kvindernes U-landsudvalgs og FEMNET-Malis kampagne ”Giv en pige ret”. Det betyder, at de nu har ret til at gå i skole og måske kan få sig en uddannelse.
Læs mere


En af Verdens Bedste Nyheder
KULU og FEMNET-Malis arbejde for piger og kvinder i Mali indgår som en af Verdens Bedste Nyheder i kampagnen ”Kampen mod fattigdom bærer frugt”, der er en fælles NGO-platform og et samarbejde mellem FN, Danida og omkring 70 danske udviklings-organisationer. Formålet er at skabe opbakning til 2015-målene.
Læs mere


Piger har muligvis ret til uddannelse –

Men det betyder ikke, at de får den

Normal 0 21 false false false DA X-NONE X-NONE
 

Flere piger får papir på deres identitet

Giv en pige ret kampagnen uddeler fødselsattester og ID-papirer til piger og kvinder i ni forskellige områder i Mali.
Fra efteråret 2016 er kampagnen med succes rykket til den konfliktramte Gao-provins i det nordlige Mali. Her har 500 piger i Gao fået fødselsattester i 2017, og 1200 står nu på venteliste til at få en. - Læs mere.

KULU har siden 2008 samarbejdet med det maliske kvindenetværk MUSONET om at udstede fødselsattester og andre ID-papirer til piger og kvinder i Mali. Mere end 4.000 kvinder og piger har fået bevis på deres ret takket være Giv en pige ret kampagnen samt støtte fra kampagnepartnere og fonde. 
 


Mama Koite Doumbia, MUSONET, 8. marts 2016:
  >> Med de sociale, økonomiske og politiske udfordringer Mali kæmper med nu, er kvinders og pigers deltagelse som ligestillede partnere med mænd og drenge i hjertet af arbejdet for at opnå bæredygtig udvikling, fred, sikkerhed og fuld respekt for menneskerettigheder samt styrkelse af kvinders rettigheder i Mali <<


Ambassadør for Giv en pige ret, Lotte HeisePrøv at forestille dig at du faktisk ikke eksisterer!

Lotte Heise Foredragsholder og entertainer


Gavekort

Giv en gave med mening
Giv en pige eller hendes mor ret ved at købe et gavebevis
 
Læs mere om "Giv en pige ret", og om hvad et ægtepar vinder ved at få papir på det.