Piger fik ret sidste skoledag


Piger med deres nye fødselsattester

MUSONET Mali og deres medlemsorganisation COFEM har benyttet fejringen af sidste skoledag i Mali til at dele fødselsattester og identitetskort ud til et nyt hold skolepiger, finansieret af KULU’s medlemmer og bidragydere gennem ”Giv en Pige Ret”-kampagnen.

Pigerne går alle på Boh Sangare-skolen i Narena på forskellige klassetrin fra børnehaveklassen til 8. klasse, og papirerne sikrer dem retten til at fortsætte i skolen. Som regel får pigerne lov til at starte i skolen uden papirer, men de kan for eksempel ikke gå til de eksamener, der er flere gange undervejs i forløbet, og er ikke sikret retten til at fuldføre deres skolegang. Gymnasiet er udelukket uden papirer.

Både Narenas borgmester, imamen, landsbyens høvding, forskellige repræsentanter for den offentlige forvaltning, forkvinden for den lokale kvindeforening og flere andre organisationer deltog. I deres indlæg understregede de alle betydningen af uddannelse for udviklingen af samfundet og især betydningen for pigerne.

Flere års arbejde i området har efterhånden fået bearbejdet holdningen til pigers og kvinders rettigheder på alle niveauer – også de officielle. Og det hjælper mange flere piger end dem, som konkret får papirerne.

En af modtagerne sammen med en repræsentant for MUSONET-Mali

De piger, der modtog fødselsattester og identitetskort er udvalgt blandt familier, der har svært ved at få råd til selv at betale for papirerne. Ved uddelingen af papirerne bliver de også fejret med en lille gave med en skoletaske, et par skrivehæfter og andre skolematerialer. Da det var sidste skoledag blev ceremonien også brugt til at fejre de dygtigste piger i klasserne, også selv om nogle af dem allerede har papirer.

Pigernes forældre var selvfølgelig også til stede ved ceremonien, og en af betingelserne for at modtage papirerne er, at de lover, at pigerne får lov til at gøre deres skolegang færdig i stedet for at blive taget ud af skolen og gift tidligt, som det ellers er almindeligt blandt de fattige familier.

MUSONET-Mali har flere gange haft udsat den planlagte ceremoni i Narena, først fordi de håbede at få den danske ambassadør til at deltage i uddelingen, og siden fordi usikkerheden i forbindelse med udbruddet af den smitsomme og dødelige sygdom Ebola i nabolandet Guinea en overgang satte en stopper for større offentlige møder.


Støt "Giv en Pige Ret" her 

Flere piger får papir på deres identitet

Giv en pige ret kampagnen uddeler fødselsattester og ID-papirer til piger og kvinder i ni forskellige områder i Mali.
Fra efteråret 2016 er kampagnen med succes rykket til den konfliktramte Gao-provins i det nordlige Mali. Her har 500 piger i Gao fået fødselsattester i 2017, og 1200 står nu på venteliste til at få en. - Læs mere.

KULU har siden 2008 samarbejdet med det maliske kvindenetværk MUSONET om at udstede fødselsattester og andre ID-papirer til piger og kvinder i Mali. Mere end 4.000 kvinder og piger har fået bevis på deres ret takket være Giv en pige ret kampagnen samt støtte fra kampagnepartnere og fonde.