De næste piger får ret - måske af Danmarks ambassadør

MUSONET-Mali (tidl. FEMNET-Mali), der er KULU’s partner i ”Giv en Pige Ret”-kampagnen er lige nu ved at forberede den næste ceremoni, hvor piger i landsbyen Narena vil få uddelt de papirer, de mangler for at kunne fortsætte i skolen. Ofte får pigerne lov at begynde i skolen, selv om de mangler fødselsattester og identitetskort, men de kan ikke gå til nogen form for eksamen, og dermed kan de heller ikke fortsætte ud over de første få års skolegang.

Ceremonien i Narena var egentig planlagt til den 4. og 5. marts op til fejringen af den internationale kvindedag 8. marts, der markeres mange steder i Mali, men er nu i stedet flyttet til en gang i april. Ikke fordi MUSONET ikke var klar, men den danske ambassadør i Mali, Anders Garly Andersen, har udtrykt interesse for at besøge Narena og deltage i en af ceremonierne, og både vi i KULU og MUSONET synes det er passende han får lov at være med til at dele de beviser ud, som er givet af helt almindelige danskere. Samtidig vil det være en officiel anerkendelse af både vores og MUSONET's arbejde, så vi håber meget det kommer til at kunne lade sig gøre.

Så fejringen af 8. marts i Mali bliver uden Giv en pige ret-ceremoni i år. Til gengæld er der nok andet at sætte fokus på på kvindedagen i Mali i år, der har fået temaet "Kvinders rolle i fredsskabelse." Fejringen er ikke blevet mindre vigtig, fordi kvinders og pigers rettigheder er under pres i Mali i de her år.

Piger, der fik ret ved en tidligere ceremoni sidste år
Piger, der fik ret ved en tidligere ceremoni sidste år.

Fundamentalistisk pres

Da oprørere i 2012 erobrede hele den nordlige dele af Mali, blev der indført en streng og kvindefjendsk udgave af Sharia mange steder, og selv om regeringen nu igen har kontrol over det meste af landet efter internationale tropper intervenerede, så er mange kvinder bange.

Samtidig presser fundamentalistiske kræfter på og forsøger at præge både lovgivningen og sædvanen i en restriktiv retning, også i den sydlige del af Mali. ”Ikke en eneste dag går, uden at medierne kan oplyse om en ny krænkelse af kvinders rettigheder,” lyder det i den appel som MUSONET sammen med otte andre organisationer har skrevet under på op til FN’s kvindekommissionsmøde.

Forhindrer børneægteskaber

Så der er behov for modspil og uddelingen af papirer til pigerne bliver brugt til at gøre kvinder og piger i Mali bevidste om deres rettigheder, også ude på landet, og forsøge at ændre holdningen til de vilkår, der holder piger og kvinder tilbage. For eksempel laver MUSONET og deres lokale medlemsorganisation COFEM en aftale med pigernes forældre om, at de piger, der får udleveret papirer, skal have lov at gøre deres skolegang færdig inden de bliver gift, og det løfte aflægger forældrene foran hele landsbyen ved uddelingsceremonien.

I Mali bliver 55 % af pigerne gift før de fylder 18, kunne man læse i den rapport om børneægteskaber, som organisationen Equality Now for nyligt udgav, hvor landet var et af dem, der blev sat fokus på. De tidlige ægteskaber er med til at forhindre, at pigerne får en uddannelse og i stedet bliver fastholdt i fattigdom, så oplysning, der skal bekæmpe, at pigerne bliver gift alt for unge, er en af de effekter FEMNET-Mali og KULU vil opnå med kampagnen.


Læs rapporten om børneægteskab her. http://www.equalitynow.org/equality_now_report_protecting_the_girl_child_using_the_law_to_end_child_marriage


Støt ”Giv en Pige Ret”-kampagnen her. 

Flere piger får papir på deres identitet

Giv en pige ret kampagnen uddeler fødselsattester og ID-papirer til piger og kvinder i ni forskellige områder i Mali.
Fra efteråret 2016 er kampagnen med succes rykket til den konfliktramte Gao-provins i det nordlige Mali. Her har 500 piger i Gao fået fødselsattester i 2017, og 1200 står nu på venteliste til at få en. - Læs mere.

KULU har siden 2008 samarbejdet med det maliske kvindenetværk MUSONET om at udstede fødselsattester og andre ID-papirer til piger og kvinder i Mali. Mere end 4.000 kvinder og piger har fået bevis på deres ret takket være Giv en pige ret kampagnen samt støtte fra kampagnepartnere og fonde.