Piger der ikke findesFor os er det en helt naturlig ting, at vi får en identitet, når vi bliver født. Sådan er det ikke for kvinder i Mali.

Op til 98% af de fattige piger mangler en fødselsattest. Det forsøger Kvindernes U-landsudvalg at ændre på med projektet ”Giv en pige ret”.

Forstil dig, at du ikke kan tage bussen, ikke oprette en bankkonto eller få et lån. Du kan ikke komme i skole og ikke afgive din stemme. Sådan er virkeligheden for kvinder og piger i verdens fjerde fattigste land Mali. Her har de fleste fattige piger og kvinder ingen dokumentation på, hvem de er. Deres fødsel bliver ikke registreret nogen steder og derfor kan de, når de vokser op, heller ikke få de papirer, der giver dem status og rettigheder i samfundet. I landdistrikterne mangler op til 98% af de fattige piger en fødselsattest og i byerne er det 30-35%.

Konsekvenserne er vidtrækkende for kvinderne, for uden fødselsattest eksisterer de ikke. Det kan være decideret farligt for dem at tage bussen, hvis de skal ud på landet for at finde de grønsager, de fleste af dem lever af at sælge. Politiet stopper hyppigt busserne og arresterer personer, der ikke kan legitimere sig. Ofte bliver kvinderne samtidig udsat for vold og voldtægt.

For at rette op på denne uretfærdighed har Kvindernes U-landsudvalg i samarbejde med MUSONET-Mali udviklet projektet ”Giv en pige ret”. Formålet er at skaffe så mange piger og kvinder som muligt en fødselsattest eller et identitetspapir via salg af gavebeviser.

”For vores partner og alle kvinder i Mali er det et spørgsmål om identitet, selvværd og adgang til rettigheder. Kvinder i Mali får et stadig større ansvar for familiens daglige forsørgelse og overlevelse, fordi så mange mænd udvandrer til nabolande eller Europa. Men kvindernes muligheder for selv at bestemme eller at have indflydelse følger ikke med. Det skaber endnu større fattigdom i landet,” forklarer udtaler Janice G. Førde, forkvinde for Kvindernes U-landsudvalg.

Og kampagnen er en stor succes. Faktisk er der blevet oprettet ventelister, hvor flere hundrede allerede er skrevet op. Og hele landsbyen fester, når der uddeles rettighedspapirer. Familier, der er udstyret med fødselsattester, identitetskort og vielsesattester bliver rollemodeller i landsbyerne som ansvarlige forældre og samfundsborgere, og det skaber respekt om piger og kvinder og fremmer deres deltagelse i det politiske, økonomiske og sociale liv.

 

Flere piger får papir på deres identitet

Giv en pige ret kampagnen uddeler fødselsattester og ID-papirer til piger og kvinder i ni forskellige områder i Mali.
Fra efteråret 2016 er kampagnen med succes rykket til den konfliktramte Gao-provins i det nordlige Mali. Her har 500 piger i Gao fået fødselsattester i 2017, og 1200 står nu på venteliste til at få en. - Læs mere.

KULU har siden 2008 samarbejdet med det maliske kvindenetværk MUSONET om at udstede fødselsattester og andre ID-papirer til piger og kvinder i Mali. Mere end 4.000 kvinder og piger har fået bevis på deres ret takket være Giv en pige ret kampagnen samt støtte fra kampagnepartnere og fonde.