Giv maliske kvinder hjælp til selvhjælp

alt

For os er det en helt naturlig ting, at vi får en identitet, når vi bliver født. Sådan er det ikke for kvinder i Mali. Deres fødsel bliver ikke registreret nogen steder og derfor kan de, når de vokser op, heller ikke få de papirer, der giver dem status og rettigheder i samfundet. Kvindernes U-landsudvalg og kampagnen ”Giv en pige ret” har siden 2008 arbejdet for at give piger og deres mødre i Mali fødselsattester, identitetskort og vielsesattester.

Giv et gavebevis i anledning af Mors dag. Hvert solgt gavebevis svarer til en attest. Din gave giver en malisk pige eller hendes mor papir på deres ret, så de kan få en stemme i samfundet.

alt


Siden begyndelsen af året har der været oprør i det nordlige Mali, som i marts førte til et statskup. Oprørerne har erklæret Nordmali for uafhængig, og der kommer stadige forlydender om overgreb på civilbefolkningen, særligt kvinderne. Hospitaler, skoler og administrative bygninger plyndres, piger og kvinder bortføres og voldtages, mænd henrettes vilkårligt. De ansvarlige for volden er de forskellige bevæbnede grupper, der opererer i nord: MNLA, der kæmper for en uafhængig Touareg-stat, Ansar Dine der vil indføre sharia i Mali, og en lokal arabisk militsgruppe med al-Quadasympatier. Vidner beskriver en bølge af bortførelser og voldtægter udøvet af militserne:

"Jeg så en firhjulstrækker køre forbi med nogle unge arabiske militsfolk. Nogle minutter efter kom de tilbage til fods og greb fat i en lille 12årig pige som græd, lige som hendes mor. Fyrene var 21-22 år. Mange mennesker skreg op i protest og råbte, at det ville de ikke tillade, men militsen rettede deres våben mod os. Folk var bange og kunne ikke tro, at sådan noget kunne ske helt åbenlyst. Moren kæmpede for at holde fast i sin datter, men hun havde ikke kræfter nok. De slæbte pigen ind i en tom nabobygning. To af dem stod udenfor, som om de var på vagt, mens den tredje voldtog pigen. Så byttede de plads, indtil alle havde været en tur inde i huset. Jeg kan ikke sige, hvor forfærdeligt det var. Vi kunne høre hendes gråd. Moren faldt hulkende sammen på jorden. Da de var færdige med pigen, skyndte moren sig ind til hende."

Samtidig er der indført en streng islamisk retsorden i de områder Ansar Dine kontrollerer. Den nye retsorden formulerer krav til mænds og kvinders klædedragt, og til kvinders færden i det offentlige rum.  Det rapporteres, at mænd er blevet straffet med piskning foran moskeerne, der er tilfælde af håndsafhugning, og en kvinde fik skåret sit ene øre af, da hendes nederdel var for kort.

I et land, der ellers har været under demokratisk styre i årtier, er det lige nu vigtigere end nogensinde før at hjælpe kvinder og børn til at gøre krav på deres menneskerettigheder. For os er det en helt naturlig ting, at vi får en identitet, når vi bliver født. Men sådan er det ikke for kvinder i Mali. Her mangler op til 98% af de fattige piger en fødselsattest. Deres fødsel bliver ikke registreret nogen steder og derfor kan de, når de vokser op, heller ikke få de papirer, der giver dem status og rettigheder i samfundet. Kvindernes U-landsudvalg og kampagnen ”Giv en pige ret” har siden 2008 arbejdet for at give piger og deres mødre i Mali fødselsattester, identitetskort og vielsesattester.

Oplysning og rettighedspapirerne, som KULU i samarbejde med MUSONET-Mali uddeler til piger og kvinder, er et bevis på, at rettigheder ikke er et spørgsmål om køn. Det handler om en retfærdighed vi tager for givet i vores del af verden. Men i den aktuelle situation handler det om mere end retfærdighed, for der er behov for at styrke den demokratiske udvikling i landet. Og her kan kvinderne ikke undværes: Mali har brug for kvinderne til at styrke de demokratiske processer, der lige nu skal genopbygges. Derfor er der netop nu al mulig grund til at støtte piger og kvinder i Mali, og sørge for, at de har en stemme.

Læs mere

 

Flere piger får papir på deres identitet

Giv en pige ret kampagnen uddeler fødselsattester og ID-papirer til piger og kvinder i ni forskellige områder i Mali.
Fra efteråret 2016 er kampagnen med succes rykket til den konfliktramte Gao-provins i det nordlige Mali. Her har 500 piger i Gao fået fødselsattester i 2017, og 1200 står nu på venteliste til at få en. - Læs mere.

KULU har siden 2008 samarbejdet med det maliske kvindenetværk MUSONET om at udstede fødselsattester og andre ID-papirer til piger og kvinder i Mali. Mere end 4.000 kvinder og piger har fået bevis på deres ret takket være Giv en pige ret kampagnen samt støtte fra kampagnepartnere og fonde. 
 


Gavekort

Giv en gave med mening
Giv en pige eller hendes mor ret ved at købe et gavebevis
 
Læs mere om "Giv en pige ret", og om hvad et ægtepar vinder ved at få papir på det.